Járműkövetéssel a magas költségek ellen

2022. augusztus 26.

Hogy hogyan tudunk önnek segíteni üzemanyagot vagy szervízköltséget spórolni? 

1- Karbantartások elmaradása

A nem megfelelő időben elvégzett karbantartások komolyabb problémákat is okozhatnak cégének, hiszen egy kihagyott olajcsere, vagy egy esetleges időszakos átnézés elmaradása hatalmas anyagi károkkal tud járni hosszú távon. Egy vezérműszíj csere drága, de ha elszakad, akkor sokkal komolyabb bajt és költséget generál. Nem könnyű persze észben tartani, mikor, melyik járműnek kell szervízbe mennie, láttunk már végtelenbe nyúló excel táblákat és persze a jó öreg kockás füzet is előkerül sokszor, de hiába van felírva, ha nincs aki olvassa, emlékezzen rá.

Megoldásunk: A FLEETware járműkövetőben szabadon beállíthat szerviz, gumicsere vagy egyéb emlékeztetőket, akár kilométeróra, akár dátum szerint, rendszerünk pedig riasztást küld időben az eseményekről emailben, SMS-ben, okostelefonos értesítésben.

2- A helyes sebességfokozat és fordulatszám megválasztása

A helyes fokozat és fordulatszám megválasztásával a sofőr menet közben akár több liter üzemanyagot is tud spórolni. Elég átszámolni, hogy ha akár csak 1 litert is megspórol így 100 kilométeren járművenként, akkor már egy kisebb flottánál is havonta akár több százezer forint felesleges költség takarítható meg.

Megoldásunk: Nem szükséges a sofőr mellett ülni és figyelni a munkájára, elég a FLEETware járműkövetőben pár kattintással megnézi a fordulatszám, gázpedál benyomási pozíció grafikonjainkat egy-egy időszakra és rögtön látszik, ha túl magasak az értékek. Bővebben az alábbi posztunkban írtunk erről: https://www.fleetware.hu/hirek/fordulatszam-es-fogyasztas-meres/

3- Egyenletes sebesség tartása

Szintén egy fontos tényező a költséghatékony vezetésben és üzemeltetésben, akár városban, akár városon kívül. Ha a sofőr minden adódó alkalommal hirtelen maximálisra gyorsít, majd utána nagyot fékez, akkor az üzemanyag árán nehezen megszerzett mozgási energia kárba vész és a kopó alkatrészek sem hálásak érte, ráadásul a károsanyag kibocsátást is növeli. Így, főleg nagyobb tömegű járműveknél, de személyautóknál is fontos a mindinkább egyenletes sebességre való törekvés.

Megoldásunk: A FLEETware járműkövető webes felületén gyorsan áttekinthető, hogy egy kiválasztott időszakban egy jármű sebessége mennyire volt egyenletes. Ha azt látjuk, hogy folyamatosan ingadozott, tele van csúcsokkal, akkor érdemes jelezni a sofőrnek.

4- Várakozás közben leállítsuk a motort?

A legtöbb új autót már Start-Stop rendszerekkel szerelik fel, ilyenkor, ha az autó pár másodpercig azt érzékeli, hogy áll akkor automatikusan leáll, és általában pedál vagy gombnyomásra indul újra, ezzel üzemanyag felhasználást, károsanyag kibocsátást és amortizációt csökkent. Jó tudni, hogy ezek az autók fel is vannak készítve erre a működésre.

Régebbi járművek viszont nincsenek, így például városi környezetben a folytonos leállítás/újraindítást a piros lámpánál nem javasoljuk, mert gyorsabb jármű amortizációhoz vezet. Jó ökölszabály, hogy ha várhatóan 2-3 percnél tovább áll a jármű, akkor érdemes csak leállítani, például vasúti szerelvény elhaladására várakozva.

Megoldásunk: A FLEETware felülete gyorsan áttekinthető formában prezentálja a gyújtási eseményeket, így egyszerűen észrevehető, ha a régebbi járműveket feleslegesen állítják le rövid megállásoknál. Külön riportunk is foglalkozik a gyújtáson várakozásokkal, így könnyen kimutatható, ha a sofőr feleslegesen járatja a motort hosszabb állásidők alatt.

5-Sofőr vezetési stílus

Egy-egy autónak megvan a maga karakterisztikája, az átlagos fogyasztása, a maximális hatótávolsága. De ezek csak adatok, hiszen minden járművel lehet takarékosan vagy pazarlón közlekedni. Hirtelen fékezések, gázadások, a kanyarok határon történő bevétele, „sikoltó” fordulatszám, tövig nyomott pedál, hogy csak párat említsünk azon technikákból, melyek növelik a fogyasztást, amortizációt és csökkentik a biztonságot. Egy okos rendszer nélkül erre csak hosszú távon figyelhetünk fel, amikor a rendszeres szerviz alkalmával kiderül, hogy alkatrészt kell cserélni, pedig még több ezer kilométerig bírnia kellett volna.

Megoldásunk: A FLEETware járműkövető együttműködve a járművek informatikai rendszerével (CAN) több paraméter segítségével (pl. fordulatszám, G erőhatások, sebesség, gázpedál pozíció) figyeli a sofőr vezetési teljesítményét és pontozás segítségével értékeli azt. Segítségével fejlesztheti sofőrjeit, csökkentheti költségeit rövid és hosszú távon.

Felkeltettük érdeklődését, esetleg kérdése van? Kérje ingyenes visszhívásunkat, vagy hívjon minket telefonon a +36 (30) 207 3416 | +36 (30) 477 6033 számok egyikén, és szakértő kollégáink segítenek a választásban is!

2022. augusztus 26.