Vajon a sofőrjei betartják a sebesség határokat?

2021. július 2.

A gyorshajtások nagy része a mai felgyorsult világ egyik következménye. Mindenki siet, mindenki minél előbb oda akar érni, de ennek sajnos súlyos következményei lehetnek. Egyfelől a pénzbírság is egy elkerülhető kiadás, de ha baleset történik személyi sérüléssel, annak komoly következményei vannak mind a sofőrre, mind a cégre.

Szerencsére a tendenciák javulni látszanak, mert egyre kevesebb baleset történik évről évre, de 2020-ban még így is 461 személyi sérülés történt gyorshajtáshoz köthető okból, ez az összes baleset 43%-a, ami ugyan 2019-hez képest javulás, de még mindig rengeteg, ahhoz képest, hogy elkerülhető lenne.

Figyelemre méltó adat, hogy 2019-ben az összes pénzbírság 99%-a gyorshajtás volt, ami számokban kifejezve 9.393.095.000,-Ft bírság. Ez átlagban napi 1500 felderített gyorshajtási esetet jelent, ami különösen jól jelzi, hogy még mindig vezető probléma Magyarországon a megengedett sebesség túllépése. A bírságok átlaga 34000,-Ft, ami a lenti táblázat alapján átlagosan 30%-os sebesség túllépés, ami egy-egy baleseti szituációban már a túlélési esélyekre döntő hatással van, mind a gyalogosok, mind az utasok vonatkozásában.

A hatóság VÉDA kapukkal és egyéb mobil mérőállomásokkal veszi fel a harcot a gyorshajtókkal szemben, hogy bírságokkal az ismétlési hajlandóságot csökkentsék. Jobb lenne, azonban, ha nem utólag érkezne a büntetés.

Erre találtuk ki a Gyorshajtás riasztásokat a FLEETware járműkövető szolgáltatásnál. A járműbe épített flottakövető segítségével automatikusan monitorozza a rendszerünk a sebességet. Pár másodperc alatt, akár a mobil applikációnkon keresztül is beállítható egy sebesség limit, amit, ha túllép az adott sofőr, azonnal riasztást kapunk, igény szerint SMS-ben, email-ben vagy okostelefonos értesítésben.

Így gyorsan kiderítheti, hogy sofőrjei betartják-e a sebesség határokat és elkerülheti a nem várt büntetéseket. Már akár 1 gyorshajtás bírság elkerülésével megspórolhatja a járműkövető szolgáltatás egész éves díját amellett, hogy csökkenti a balesetek kockázatát.

Cikkünkhöz az alábbi forrásokat használtuk fel:

https://alapjarat.hu/aktualis/naponta-kozel-1-500-gyorshajto-kap-buntetest-magyarorszagon

http://www.police.hu/sites/default/files/Kozlekedesrendeszet%20SK%202020.%2001.pdf

2021. július 2.