Minden, amit tudnia kell az új tankolási rendszerről

2022. május 31.

26-án este megjelent a Magyar Közlöny 88. számában olvasható módosító kormányrendelet, ami az elmúlt napokban nagy káoszt eredményezett. „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik” – ez volt az a bizonyos bekezdés, amely az elmúlt napokban kavarodást eredményezett. Akkor ezentúl ki, mikor, hol és hogyan tud tankolni? Az alábbi cikkben kitérünk mindenre.

A rendeletben szerepel, hogy a benzinkutasnak – amennyiben a gépjármű honosságát kétséget kizáróan nem tudná megállapítani – van lehetősége arra, hogy felhívja a vásárlót a honosság igazolására, ezt legegyszerűbben a forgalmi engedély bemutatásával lehet megtenni. Így jár el a MOL is: A magyar autósok a benzinkutakon a fizetéskor a forgalmi engedély bemutatásával tudják hatósági árra módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet Ratatics Péter, a MOL-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója. Amennyiben a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető. Ez természetesen csak a hatósági áras benzin- és gázolajra vonatkozik, a prémium üzemanyag ára továbbra sem szabályzott.

Az útról látható benzinkutas oszlopokon (úgynevezett totemoszlopokon) továbbra is a hatósági árat kell feltüntetni, a kútoszlopokon viszont a piaci árnak kell szerepelnie. A vásárlókat az eltérés miértjéről magyar és angol nyelvű táblákon tájékoztatják a kutak üzemeltetői. Az üzemanyag-vásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás: ez gépjárművenként továbbra is naponta legfeljebb száz liter, amiből húsz liter tankolható szabványos kannába. A Mol arra is felhívja a figyelmet, hogy a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál – a forgalmi engedély felmutatása után – alacsonyabb összeget kell kifizetnie a magyar rendszámmal rendelkező vásárlóknak. Hatósági áron a magyar rendszámmal rendelkező, 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekkel vagy mezőgazdasági erőgépekkel lehet tankolni. A MOL munkatársai a fizetés során a tankolás piaci árát egy vonalkód segítségével módosítják a hatósági árnak megfelelő összegre.

A Shell által üzemeltetett kutakon már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen péntekre virradóan több állomásnál is készlethiány miatt nem tudtak tankolni a sofőrök. Ők átmeneti hiánnyal küzdenek állításuk szerint, de az árazási átállás miatt is lehet probléma a kutakon.

„A Shell Hungary Zrt. mindent elkövet a folyamatos üzemanyag-ellátás biztosításáért, ügyfeleinek legmagasabb szintű kiszolgálásáért, valamint hazai állomáshálózatának zavartalan működéséért. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban tapasztalt kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet az utóbbi napokban sem csökkent jelentősen, valamint a magyar piacon elérhető véges kapacitások miatt előfordulhatnak átmeneti készlethiányok.” Ezenfelül a vállalat közölte, minden erőforrásával megkezdte a kétféle üzemanyagáron történő kiszolgálás érdekében állomási kasszarendszerének informatikai átállítását.  A hatósági és a piaci áron történő kiszolgálás jelenleg kétféle rendszer szerint történik:

  • 112 állomáson a vásárlók bármely kútoszlopnál tankolhatnak, a pénztárnál magyar forgalmi engedélyüket felmutatók az alacsonyabb, hatósági árat fizetik
  • 80 töltőállomáson külön kútoszlopon tankolhatnak a külföldi, illetve a magyar forgalmi engedéllyel rendelkezők

Van kivétel is a külföldi rendszámmal rendelkező autósoknak!

A külügyminiszternek kell rendeletet alkotnia arról, hogy ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, akkor az ezekből az országokból érkező járművek jogosultak lehetnek a kedvezményes árú üzemanyagra. Az előzetes találgatások szerint ez Szerbiát és Szlovéniát érintheti, hiszen ezekben az országokban vezettek be eddig hatósági árat az üzemanyagokra. Szijjártó Péter várhatóan közzéteszi a konkrét listát az érintett országokról (erre a rendelet fel is hatalmazza).

Miben kapcsolódik ez a FLEETware járműkövetéshez?

Nálunk elérhető üzemanyagszint és fogyasztásmérés is az alap szolgáltatások mellett, így könyebben tudja követni a flottája fogyasztását, és könnyen kiszűrhet egy esetleges „félretankolást” is. Az alábbi cikkekben alaposabban is körbejárjuk ezt a témát: https://www.fleetware.hu/hirek/tul-sokat-uzemanyagot-fogyasztanak-ceges-autoi-mutatjuk-a-megoldast-ra/  https://www.fleetware.hu/hirek/fordulatszam-es-fogyasztas-meres/

2022. május 31.