AdBlue-ról röviden – Mi ez, miért jó, miért kell?

2021. október 28.

Mostanában erről szól minden, de sokan nem tudják mi is ez, és miért olyan nagy probléma, hogy fogynak a készletek. Az alábbi rövid cikkben választ kaphat minden kérdésére.

Mi ez?

Az AdBlue becenév vizes karbamidoldatot, hivatalos nevén az AUS 32 (aqueous urea solution) vegyületet takarja, a 32 pedig ebben a karbamid százalékos aránya, a többi desztillált víz. A műtrágyagyártással erősen rokon folyamatokkal állítják elő, így a két anyag gyártása erősen összefügg.

Erősen korrózív, ezért a tartálya és az eladásához használt kanna sem lehet bármilyen anyagból.

A desztillált víz erősen megemeli a fagyáspontot, így az AdBlue -11 Celsius fokon már megfagy. Az autó induláskor külön fűti az adalékot, az SCR katalizátort – utóbbit a minél előbbi működés biztosításához.

  • Miért jó?

Az Euro 5 bevezetése óta (de előtte is) egyre inkább vissza kell  szorítani a dízel kipufogógáz korom- és nitrogén-oxid tartalmát. Az adalékot magas hőmérsékleten (legalább 250 Celsius fokon) kell a kipufogógázhoz adagolni, így ammónia szabadul fel az oldatból – a nitrogén-oxidokat nitrogénné és vízzé alakítva.
És mennyivel jobb nitrogént és vízpárát belélegezni, ugye? 😊

  • Miért kell?

A folyamatos ellátás azért elengedhetetlen, mert ha az adalék nem kapható, akkor a szállítmányozásra használt járműveknek az a része bénul le, amely eleve kevésbé szennyező. Nem is beszélve a dízel személyautó-állományról, amelyek ugyan visszaszorulóban vannak, de még így is a forgalomban lévő autók tekintélyes részét teszik ki.

  • …és ha nincs?

Akkor a jármű először a folyadék fogyásakor vészüzembe kapcsol, majd el sem indul a tartály újratöltéséig. Mivel a rendszer a jármű motorjának működését nem befolyásolja (csak a kipufofógáz „kezelésére” szolgál), így a rendszer következmények nélkül kiiktatható. Ezt semmiképpen nem javasoljuk, hiszen így pont a lényeget hagyjuk ki – miszerint a dízelmotor szükséges, de mindent meg kell tenni, hogy a szaporodó járműállomány kevésbé legyen szennyező.

Ne feledjük: mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk be, tegyünk a tisztaságáért!

 

 

2021. október 28.