Vezetés ködben

2022. november 10.

Megérkezett hazánkba is az ősz, és ezzel együtt a szokásos időjárás is. Viszont ezzel együtt megérkezett egy nem mindennapinak mondható jelenség is, ami több veszélyt is hordoz magában, minthogy azt elsőre gondolnánk. Ez nem más, mint a köd.

De mi is a köd?

„A köd a levegőben állandóan jelenlevő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formája. A levegő ilyenkor annyira lehűl, hogy hőmérséklete megközelíti a harmatpontot, és ennek következtében a páratartalom kicsapódik. A kialakuló vízcseppecskék mérete mintegy a milliméter ezredrésze, ezért lebegnek a levegőben. A vízcseppekből kialakuló pára a levegő átláthatóságát rontja.”

És itt bizony az utolsó mondat nagyon fontos. A napi szinten vezetőket nem éri akkora meglepetésként, viszont akik ritkábban ülnek gépjárműbe, azoknak nem árt felkészülni erre a jelenségre.

Elsősorban csak annyit tudunk mondani, hogy ha nem létszükséglet, akkor inkább ne is üljünk gépjárműbe, és inkább válasszunk más módot az utazásra – mint például a tömegközlekedés. Viszont vannak helyzetek, amikor ezek nem kivitelezhetőek, és muszáj vezetnünk.

A mai cikkünkben összeszedünk 5 nagyon hasznos tippet a ködben való vezetésről, amikből akár a rutinosabb sofőrök is tanulhatnak.

Használjuk a világításainkat megfelelően!

Nagyon elcsépelt téma, de a mai napig közlekednek több ezren úgy, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan is kell ilyenkor lámpáikat használni. A ködlámpa a köd ellen a legnagyobb barát, cserébe a sofőrök legnagyobb ellensége. Csakis ténylegesen indokolt helyzetben szabad ezeket használni, különben többet árt, mint használ. A ködzárófényről a Totalcar írt egy remek cikket jópár éve, érdemes elolvasni, mert könnyen magára ismerhet az ember.

https://totalcar.hu/magazin/velemeny/kodzaro/

Ezenfelül bármennyire is csábító, a távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat fog képezni.

Tartsuk tisztán az ablakokat és a lámpákat!

A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is. Alapvetően se árt tisztán tartani őket, viszont itt rengeteget számít. Ezenfelül legyenek rendben az ablaktörlő lapátok is, mivel kelleni fognak menet közben, illetve téli ablakmosó folyadék is legyen betárazva. A belső pára megakadályozása érdekében kapcsoljuk be a légkondicionáló berendezést a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve, és a hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk oda.

A követési távolság életet ment!

A lassúbb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Igen nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén, ezért tartsunk az előttünk haladótól olyan távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni. A szakértők azt tanácsolják, hogy a mindenkori követési távolság legalább akkora távolság legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz! Ködben ez fokozottan igaz, viszont itt az olyan veszélyeket sem láthatjuk előre, mint például a jégbordák képződése, vagy a tapadási viszonyok megváltozása. Ezért véletlenül se kockáztassunk, és semmiképp ne kezdjünk előzésbe!

Csend és figyelem!

A ködben történő biztonságos vezetéshez alaposan oda kell figyelni a környezetre. Csökkentsük a zavaró tényezők számát a lehető legkisebbre: halkítsuk le vagy egyenesen kapcsoljuk ki a rádiót! Esetleg az ablakot is érdemes lehet lehúzni, ezzel is több mindent tudunk észlelni a külvilágból. Ezenfelül kérjük meg utasainkat is (feltéve, hogy vannak), hogy legyenek csendesek és figyeljék az akadályokat, hiszen több szem többet lát, és bármikor bármi felbukkanhat hirtelen.

Igazán nagy ködben, és főleg éjszaka nem szabad sokáig egy pontot figyelni, mert hamar elkezdhet káprázni az ember szeme, és esetleges hallucinációk is felléphetnek. Ha szembe jön egy gépjármű, semmiképp ne nézzünk a fényszórójának fényébe, hiszen elvakíthat (kötelező ilyenkor lekapcsolni a ködlámpát amíg el nem halad mellettünk).

+1 szerkesztőségi tipp

Hiába megyünk jól ismert úton, nagy ködben minden kanyar meglepetésként érheti az embert. Ezért nem árthat, ha bekapcsoljuk a navigációnkat (még ha csukott szemmel is tudjuk már a szokásos utunkat), hiszen ezen remekül látszik, mikor és hogyan kanyarodik az út. Értelemszerűen nem szabad ez alapján tájékozódni, de egy hasznos plusz támpont lehet az utunk során.

És hogy mi miben tudunk segíteni?

Ha ködös időben jobban aggódik a sofőrök, illetve a szállító jármű épségéért, akkor a FLEETware járműkövető szolgáltató erre is megoldást nyújt. A FLEETware nyomkövetője a legsűrűbb ködös időben is garantáltan továbbítja a jármű pozícióját, és bármikor meggyőződhet arról, hogy a járművet a látási és időjárási viszonyoknak megfelelően kezelik-e, vagy sem.

Bővebben szolgáltatásainkról az oldalunkon, illetve telefon a +36 (30) 207-3416 | +36 (30) 477-6033 számon tud tájékozódni.

És a végére egy kis érdekesség, anno 1986-ban így hívták fel a figyelmet a ködre (retro autó szeretőknek kifejezetten ajánlott végignézni):

2022. november 10.