Hidegben vagy hosszú állás után nem indul az autó?

2020. november 3.

Késő ősztől kora tavaszig gyakori téma az elöregedett akkumulátorok cseréje. A biztos indulás ilyenkor is elengedhetetlen, ezért szervizben vizsgáltassa felül a jármű akkumulátorának indítóképességét! Egy kényszerű leállás nemcsak időbeni, de pénzben mérhető kiesést is okozhat.

Az akkumulátor teljesen épnek tűnhet: a feszültsége rendben, az autót indítja, mi lehet a gond?

A körjáratokat teljesítő céges járművek naponta akár 20-30 alkalommal is beindulnak. Ez az akkumulátirt nagyon megviseli, és egy idő után már nem elég a generátor menet közbeni töltése, hogy az indítóképesség megmaradjon. Az elhasználódás először nem a reggeli elindulások alkalmával figyelhető meg, hanem a hosszabb leállások után. Ha már a napi elindulások idején is lassabban teker az önindító, halványulnak a műszerfal fényei, az a vég kezdete. Egy időbeni akkucsere korai kiadásnak tűnhet, de a jármű CAN rendszere a sokszori feszültségeséskor megannyi hibát tárolhat, ami nem csak egy későbbi diagnosztikát nehezít meg, hanem egyes elemek meghibásodásához is vezethet.

De mi a helyzet akkor, ha az autóban nyomkövető van és télen hosszabb időre leállítom

Ne aggódjon, a karácsony előtt leparkolt jármű az újévben is indítható lesz a FLEETware eszközeivel! Ha az autót leállítja, akkor 30 perc elteltével a nyomkövető alvó módba kapcsol: a GPS modult lekapcsolja, és áramfelvétele 10mA alá csökken! Ez egy 12 voltos rendszer esetén mindössze 0,12W fogyasztást jelent – így egy átlagos autó akkumulátorának lemerítése hónapokba telik.

Emellett a vagyonvédelmi funkció továbbra is működik! Amennyiben az autót megpróbálják beindítani, a nyomkövető ismét aktív és friss jelet küld akár az ön mobiltelefonjára is. Amennyiben ön megrendeli, a járműveket az immobilizer funkció aktiválásával önerőből mozgásképtelenné tesszük, ameddig csak kéri.

Ezzel a megoldással az akkumulátor élettartama megnő, ugyanakkor járművét biztonságban tudhatja a lopások ellen is!

Ne feledje!  Egy jó akkumulátor nem csak az autót kíméli meg, de a tulajt is meg tudja menteni a későbbi veszteségektől, amit a nem dolgozó autó okoz!

Szeretne többet megtudni GPS alapú nyomkövetésről? Olvassa el további bejegyzéseinket a témában!

2020. november 3.