Miért fontos a járműkövetés munkagépekben?

2021. május 30.

A legtöbben amikor flottakövetére gondolnak személyautókra, kisteherautókra, kamionokra asszociálnak, pedig ugyanolyan fontos területe ezeknek a szolgáltatásoknak a munkagépek felügyelete.  Egy pillanatra gondoljunk bele, hogy van egy, vagy több munkagépünk, melyeknek darabja akár 100 millió forintnál is többe került.

  • Tudjuk, hogy mennyire van kihasználva ez a drága gép?
  • Tudjuk, hogy hány órát dolgoznak vele aktívan, és mennyit jár üresben?
  • Tudjuk, hogy a kezelő figyel az akkumulátor töltöttségére?
  • Tudjuk, hogy mennyi üzemanyagot fogyasztott valójában?
  • Tudjuk, hogy ha bérbeadjuk, akkor ténylegesen mennyit és mikor használták?

Ez csak pár kérdés, amire ha nem tudjuk a választ, akkor nem tudjuk hatékonyan kihasználni a munkagépünket, nem tudjuk kiszámlázni az ügyfeleink által felhasznált tényleges óraszámot, „elfolyik” az üzemanyag, gyakori és drága akkumulátor karbantartásra, cserére számíthatunk.

De hogyan ad a FLEETware választ a kérdésekre?

A járműkövető felületén mindig látni, hogy a munkagépek hol vannak és hogy éppen használják-e őket. Emellett beállíthatóak területi riasztások is, így nem kell folyamatosan figyelni őket, értesítést kapunk, amikor elhagyják a munkaterületet.

A közúti járművekkel ellentétben munkagépeknél nem csak a gyújtást figyeli a rendszer, hanem az üzemórát is monitorozza, így pontosan látható akár egy kávé mellől, hogy mennyit dolgoztak a munkagépek. Így nem lehet kijátszani a rendszert azzal, hogy gyújtáson hagyják és a kezelők elmennek ebédelni. Ez alapján pontos munkaidő kimutatás is elérhető pár kattintással, mikor vették fel a munkát, mikor hagyták abba és pontosan mennyit dolgoztak.

Így könnyen nyomon követhető a munkagép kihasználtsága, ami a tulajdonosok egyik legfontosabb mérőszáma.

Hasonlóan fontos az akkumulátor feszültség mérése, hiszen ezeknek a gépekben nem olcsó az akkumulátor cseréje, így rendkívül fontos, hogy folyamatosan megfelelő töltöttségen legyenek. Elektromos munkagépek is egyre inkább elterjedtek, ahol elengedhetetlen, hogy a kezelők, bérbevevők figyeljenek az akkumulátorokra. A FLEETware segítségével akár riasztások is beállíthatóak minimum értékekre, hogy elkerülhető legyen a költséges szervizelés.

Munkagépek esetében különösen nagy a csábítás az üzemanyag eltulajdonításra, hiszen ezek a gépek több száz litert fogyasztanak, senkinek nem tűnik fel 10-20 liter hetente, havonta. A FLEETware CAN rendszeren keresztül, vagy kapacitív szondával monitorozza az üzemanyag szintet és elfogyasztott üzemanyagot, így pontosan felderíthető, ha üzemanyag eltulajdonítás gyanúja merül fel. Így akár 1 hónap alatt megspórolhat üzemanyagon annyit, amennyibe a járműkövetés egy egész évben kerül!

Vonzó lehet még a gépek védelme is, megoldásunkkal a kezelők csak azonosítást követően kezdhetik használni a gépeket, azonosítás nélkül nem tudják elindítani azokat. De akár távolról is letiltható a gépek használata, ha a bérbevevő „elfelejtene” fizetni.

Tekintse át a teljes funkcionalitást és ha kérdése van keressen minket bizalommal!

2021. május 30.