Így blokkolják a GPS jelet a céges autókban

2020. február 23.

GPS nyomkövető szolgáltatást gyakran azért vezetik be a cégek, mert meginog a bizalom a gépjárművet használó munkatársak iránt. Tapasztalatunk szerint sok munkáltató egyfajta céges juttatásként magánhasználatra is engedélyezi az céges autó használatát. Ezt megteheti, hiszen a magánutakat egyszerűen el lehet választani a céges utaktól. Sajnos gyakran halljuk, hogy az alkalmazottak visszaélnek ezzel a lehetőséggel és mindent hivatali útnak számolnak el.

Ezzel nem csak az a probléma, hogy a NAV felé a cég hamis km-t számol el a tudtán kívül, hanem, hogy a cég pénzzével is visszaél a kolléga.

Egy ilyen szomorú mégis tanulságos esetet szeretnénk bemutatni, ahol ráadásul piszkos trükkhöz is folyamodott a kolléga. Bízunk benne, hogy az ön munkatársai ennél becsületesebbek!

GPS blokkoló esettanulmány

Egyik ügyfelünk igazításra/cserére ment be a szerelőpontra.

A tünet: A nyomkövető GSM jele akadozik, GPS modulja a tesztek szerint működőképes, de nem talál jelet. Néha bekapcsol, de rövidesen a jel meg is szakad.

A lehetséges, rajtunk vagy a szerelőn múló okok:

  • Beszereléskor Faraday-kalitkába lett építve az eszköz, ergo merevítő vagy tető alá, esetleg szélvédőfűtés árnyékol
  • Hibás eszköz, és a diagnosztikában nem jelenik meg (Csere szükséges)
  • Akadozó tápfeszültség (hibás generátor vagy gyenge akkumulátor)

A nyomkövetőt a szerelők kicserélték, de a hibajelenség megmaradt. A hibajelenségen kívül az eszköz minden diagnosztikai üzenetre hibátlanul válaszolt.

Kifejezett kérésünkre a kiszerelt nyomkövetőt az autótól távol egy akkumulátorral beüzemelték. Ekkor a nyomkövető tökéletesen elkezdett működni.

Megkértük a szerelőket, hogy nézzék át az autó elektronikáját, bármilyen zavarjelet kibocsátó eszközt keresve. Az autóban megtaláltak egy szivargyújtós GPS blokkolót, ami pár dollárért beszerezhető az interneten, vagy tízezer forint körüli összegért Magyarországon is megvásárolható, természetesen számla és garancia nélkül, kéz alól.

Miután a zavarót eltávolították, a nyomkövető működése a járműben azonnal helyreállt. A jármű tulajdonosa a sofőrt megkérdezve azt a választ kapta, hogy az egy WiFi erősítő. Ez természetesen már az eszközök működési elvét figyelembe véve is megcáfolható.

Ilyen esetben sajnos el kell gondolkozni, érdemes-e együtt dolgozni ilyen kollégával? Nem mindegy, hogy amit adunk azt örömmel fogadják, vagy visszaélnek vele…

A járműkövetésnek számos előnye, felhasználási módja és költségcsökkentési lehetősége van. Szeretne többet tudni milyen funkciókkal tudna segíteni vállalkozásán Fleetware szolgáltatásunk?

Szeretné bárhonnan, élőben nyomon követni céges autóit?  Hatékonyabban feladat kiosztást szeretne, amivel csökken az idegesítő és monoton adminisztrációs feladat is?

Ügyfeleink között 3,5 tonna és az alatti haszongépjármű tulajdonosok, mezőgazdasági gépekkel rendelkezők, de építőipari munkagéppel rendelkezők is megtalálhatók, minden partnerünknek megtaláltuk az igényei szerinti szolgáltatási csomagot. 

 

Tegyen egy próbát, hiszen nálunk akár hűségidő nélkül is szerződhet! Gyorsan és egyszerűen, online is leadhatja megrendelését!

Lássam az árakat!

2020. február 23.