Érdekességek a gumiabroncsokról

2021. július 9.

Manapság már szinte bárhol vehetünk járművünkre gumit, de nem mindegy milyet választunk. Először is egy kis áttekintés, hogy mik jelentenek azok a kódszámok a gumikon:

Szerencsére nem nekünk kell kitalálni, hogy milyen gumi és kerék való a járművünkre, hanem a gyártó írja elő, viszont használt vagy régebbi autónak sokszor nincs már meg a gyári prospektusa, ezért érdemes tájékozódni akár a gyártótól akár szakembertől.

Még egy fontos adat amit érdemes ismerni, ez pedig a DOT szám. Ez a négyjegyű szám határozza meg a gyártás hetét és évét. Például 4820-szal számozott gumin ez azt jelenti, hogy 2020-ban a 48. héten készült. Ez azért fontos mert a kopástól függetlenül a gumiabroncsok szavatossági ideje maximum 8-10 év, de téli gumiknál érdemes már 6-7 év után cserében gondolkodni, még akkor is, ha nem nagyon közlekedtek vele.

Most, hogy tudjuk milyen méretű gumi kell nekünk elkezdhetünk keresgélni a 3 fő kategória közül:

-Nyári

-Téli

-4 évszakos

Az elnevezések remekül magyarázzák magukat, viszont a pénztárca és lehetőségek mérete mindig is kérdéses. Sokan nem engedhetik meg maguknak, vagy egyszerűen csak felesleges, hogy két szettet tartsanak fent. Azok, akik alig használják autójukat és azt a keveset is csak városban, nekik tökéletes választás lehet a 4 évszakos gumi (hópihe jelzéssel, hiszen csak ekkor használható ténylegesen télen).

Akik sokat autóznak, esetleg síelni járnak nekik ez a választás nagyon kompromisszumos, hiszen egy ilyen gumi télen nem tapad eléggé egy téli gumihoz képest, nyáron viszont jobban kopik, mint egy nyári gumi így ilyen használat mellett érdemes a téli/nyári váltás.

A téli gumiknak speciális bemélyedései és felülete van, ezzel segítve a jobb tapadást még havas útviszonyok között is. Akkor miért ne használjunk nyáron is téli gumit?  Azért, mert ugyan tapadni nyáron is remekül fog, de a puhasága miatt nagyon hamar elkopik, mondhatnánk azt is, hogy egy km alatt kettőt kopik.

A gumicserék vagy akár a gumik szavatosságának lejárati időpontja beállítható a FLEETware járműkövetésben, így az automatikus emlékeztetőknek köszönhetően nem kell észben tartani a teljes flotta gumicsere időpontjait.

2021. július 9.