Így tudja kiszűrni a fekete fuvarokat!

2020. január 5.

Az egyik leggyakoribb oka a GPS nyomkövető és CAN eszköz beszerelésének az, hogy a cégvezető visszaélésre gyanakszik, de nem tudja bizonyítani rossz érzését. Ilyen eszközökkel a legtöbb esetben kiderül az igazság. Esettanulmányunkból kiderül, hogyan tudja felderíteni őket!

Ügyfelünk 14 autójába vásárolt GPS nyomkövető eszközt CAN olvasóval együtt. A nyomkövető eszköz beszerelésekor két sofőr kilométeróraállás-eltérést jelzett a cégvezetőnek. Az egyik sofőr +2000km-t, a másik -1500km-t jelentett. Az összes többi autóban a rendszer hibátlannak bizonyult, az óraállások stimmeltek.

Hogyan lehet eltérő kilométeróra állás? Hogyan mutathat többet a km óra?

km ora elteres

A pozitív eltérést jelző sofőr a beszerelés első hónapjától folyamatosan növekvő óraállás-eltérésről számolt be. A beszereléskor még 56.525km-t mutató jármű egy hónap múlva már közel 20.000 km-rel többet mutatott, ami gyanús lett a tulajdonosnak is. A CAN eszközből kinyert információk rendkívül pontosak, mert ezeket az adatokat maga a gépjármű méri, mi pedig kinyerjük a gépkocsi adattárából őket.

A csalás ebben az esetben a papír alapú menetlevelek vezetésénél történt.

Gyakori eset és itt is az történt, hogy a sofőr és a munkáltató a gépkocsi használat első hónapjaiban megállapította az autó fogyasztási normáját. Ezt a benyújtott számlák és a futásteljesítmény alapján számoltak ki, figyelembe véve a használat típusát.

Ha ez a norma már a legelején kellően magas fogyasztásra van megállapítva és a sofőr a megtett távolsággal arányosan nagyobb futásteljesítményt adminisztrál, akkor vagy „mellétankol” – kannába is jut a tank mellett üzemanyag – vagy egyszerűen a többletet elautózza.

Nézzük, mennyi pénzt veszíthet egy hétköznapi példán keresztül:

Furgonunk 9,4l/100km fogyasztási normára lett beállítva. Ezután a hó végén elszámolt céges autóutakra leadott tankolási számlákon az látszik, hogy az autó 6600 km ment a hónapban és 620 liter üzemanyagot fogyasztott a normának megfelelően.

A valós használat a GPS-es eszköz mérései alapján, ugyanakkor csak 4600 km volt, így a ténylegesen a norma szerint felhasználható üzemanyagmennyiség az adott hónapra mindösszesen csak 432 l lett volna.

A különbség önmagában is jelentős, hiszen 188 liter üzemanyag nem kevés, de ha ezt éves relációban és több visszaélést is feltételezve kalkuláljuk, akkor ez milliós tételeket jelenthet, mely mellett a GPS-es eszközre fordított beruházás eltörpül.

Penzkidobas - ceges -autokHa 400 Ft/l átlagárral számolunk, akkor a 188 liter üzemanyag ára 75 200 Ft és ez csak 1 hónap, az évi 902.400 Ft és csak 1 autó visszaélésről beszélünk.

Egy ilyen „visszaéléshez” nem kell más, mint a bejáratott napi utakat a kéznél lévő menetlevelek alapján vezetni és mindig a céges utak alapján növelni az ott szereplő értékeket. A távolságok állandók, senkinek nem tűnik fel a turpisság.

Ha új az autó, ezt négy éven át szinte zavartalanul lehet csinálni, mert a norma szerinti fogyasztás stimmel, a vezetett értékek ahhoz igazodnak. Megfelelő kapcsolatok megléte esetén pedig az addig megspórolt összeg töredékéért az autó óráját visszatekerik, így a lízing lejártakor vagy a műszaki vizsgán a csalás nem érhető tetten.

A sofőr így a cég által karbantartott autóval saját utakat tehet meg, valamint az útjainak üzemanyagköltségét is teljes egészében a cég fizeti.

Ebben az esetben az autó eleve 20.000 km-rel többet futott, a CAN eszköz a valós km információt adta át, csak a sofőr nem merte elsőre bevallani a valós km-t, ezért jelentette hetente a különös eltérést.

km ora allas GPS nyomkoveto

Milyen csalásokra enged a negatív eltérés következtetni?

A másik jármű kilométerórája állítólag a szerelés után kevesebbet mutatott. Ez általában az utólagos üzemanyag-elszámolás alkalmazásakor szokott jelentkezni.

A bemutatott menetlevelek az autó valós óraállásánál többet mutattak, mivel ebben az esetben a meg nem tett kilométereket számolták el, illetve vettek fel utánuk üzemanyagtérítést.

Amennyiben a tankolásokat számlával kellett igazolni, úgy a tankolás valószínűleg kannába vagy más gépjárműbe történt. Ezután az „ingyen” üzemanyag eladható vagy saját gépkocsiba tankolható.

Céges üzemanyagkártya használata esetén a számlákkal sem kellett bajlódni, csak a plusz kilométereket szorgalmasan beírni a menetlevelekbe. Így fordulhat elő nem ritkán az a „csoda” is, hogy sok százezer kilométeres céges autó állapotra letagadhatja a futásának akár felét is – hiszen valóban annyit futott!

Ekkor is tekerik az órát, de pontosan ellenkezőleg – itt a hiányzó plusz kilométereket írják utólag az autóba.

FLEETware járműkövető szoftverünkkel az irányítás visszakerül az Ön kezébe! GPS-es nyomkövetőt már azoknak cégeknek is érdemes használniuk, akik csak néhány autóval rendelkeznek, mert azonnali megtakarítást érhetnek el üzemeltetési költségeiken. Nem csak üzemanyag-fogyásról, hanem a járművezetők vezetési stílusáról is információt kaphat, nem beszélve a céges és hivatali utak egyszerű elszámolásáról.

Tegyen egy próbát, hiszen nálunk akár hűségidő nélkül is szerződhet! Gyorsan és egyszerűen, online is leadhatja megrendelését!

Lássam az árakat!

Szeretné megtapasztalni milyen egy saját flotta-asszisztens? Androidos és IOS alkalmazásunk segítségével már mobiltelefonról is elérheti FLEETware nyomkövetési szolgáltatásunkat.

Töltse le INGYEN és tapasztalja meg előnyeit! A Play Áruházban és az App Store-ban is elérhető!

* A Control Area Network (röviden CAN) egy mikroszámítógépes kommunikációs protokoll és adatbusz szabvány melyet mikrokontrollerek és egyéb gazdaszámítógép nélkül működő eszközök kommunikációjára terveztek.

Bővebb információ a CAN kommunikációról: http://www.autoszektor.hu/hu/content/ha-az-auto-beszelni-tudna-2-resz-can-kommunikacio

2020. január 5.