Gondot okoz a magán és hivatali utak elkülönítése?

2019. december 16.

Ne aggódjon, nincs egyedül problémájával! Számos ügyfelünk mindennapi munkáját nehezítette a kollégák által használt céges gépjárművek nyomon követése, annak ellenőrzése, hogy a megtett útvonalak valóban az üzlet működését szolgálják-e. További fejfájást okozott, ha valamilyen gyanús jeleket lát az autótulajdonos, de nem tudja félelmeit igazolni.

Érdemes tisztázni a kollégákkal is, hogy a céges autókhoz – legyen szó személy-, vagy kisteher járművekről kapcsolódó költség elszámoláshoz a hivatali utakat, el kell különíteni a magán utaktól. A kézzel töltött menetlevelek vezetése macerás, főleg ha időpontra kell megérkeznie a járműnek, így a sofőr inkább nap végén összesíti az összes megállóhelyet, ezzel is időt nyerve napközben. Sajnos a kapkodás miatt gyakran utólag van kitöltve a nyilvántartás, ami gyakran nem fedi a valóságot, sőt, akár visszaélésre is alkalmat ad.

Kiküldetésnek a munkáltató által elrendelt, a munkáltató tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás minősül. Nem tekinthető azonban kiküldetésnek a lakóhelyről munkahelyre történő oda- és visszautazás. (Szja tv. 3. § 11.) 

A munkaerő mobilitásának erősítése céljából a 2017. január 13. napjától módosult munkába járással kapcsolatos utazás költségtérítéséről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet, amely költségtérítésre kötelezi a munkáltatót, ha a munkavállaló lakóhelye/tartózkodási helye és munkahelye nem azonos helységben van.

Fontos tudni, hogy céges autó használata során azért kell útnyilvántartást vezetni, hogy a jármű bérleti vagy lízing áfáját vissza tudja igényelni. Útnyilvántartással/menetlevéllel tudja a cég azokat a formai követelményeket alátámasztani, ami szükségesek az elszámoláshoz.

A törvényeknek való megfelelés és a folytonos dokumentáció nagyban lassíthatja a vállalkozó munkáját, így kevesebb ideje marad olyan tevékenységet folytatni, amiből később bevétele származik.

 

Útnyilvántartás formai követelményei 2019

Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni:

  • gépjármű típusát,
  • forgalmi rendszámát,
  • az üzemanyagnormát
  • és mindazokat az adatokat, amelyek a költségelszámoláshoz szükségesek,
  • így többek között a kilométeróra állását
  • az év első és utolsó napján és a hivatali, üzleti célból megtett kilométereket.

    FLEETware járműkövető szolgáltatásunk a fenti problémákra kínál könnyen használható megoldást:

  • Hivatali/Magánút kapcsoló: Egyszerű kapcsoló beépítésével rengeteg időt és fáradtságot spórolhat meg, nem is beszélve a költségekről. Munkatársai egy egyszerű mozdulattal elkülöníthetik a céges jármű használata során a munkához kapcsolódó és a magánjellegű utakat.
  • NAV konform menetlevél: már az Alap Csomagunk is tartalmazza a funkciót, amelynek segítségével egy kattintással hívhat le a NAV által elfogadott elektronikus menetlevelet, így sokórányi hasznos időt fordíthat üzlete működtetésére havonta.

Honlapunk megoldások menüpontjában további információt talál az említett funkciókról, melyeket akár havi 2490 Ft + áfától használatba vehet!

Könnyítse meg saját dolgát és amennyiben tegye próbára szolgáltatásunkat, melyre 100% os pénzvisszafizetési garanciát vállalunk!

Nálunk akár hűségidő nélkül is szerződhet, gyorsan és egyszerűen, már online is leadhatja megrendelését!

Lássam az árakat!

Szeretné megtapasztalni milyen egy saját flotta-asszisztens? Androidos és IOS alkalmazásunk segítségével már mobiltelefonról is elérheti FLEETware nyomkövetési szolgáltatásunkat.

Töltse le INGYEN és tapasztalja meg előnyeit! A Play Áruházban és az App Store-ban is elérhető!

2019. december 16.